Slávka jedlá (Mytilus edulis) je středně kosmopolitní velký jedlý mořský mlž z čeledi slávkovitých.
Rozšíření
Slávky jedlé se nachází na severoatlantickém pobřeží v Severní Ameriky, Evropy a v dalších mírných i polárních vodách po celém světě.
Stanoviště
Žijí v příbřežních oblastech na skalách a dalších pevných podkladech přichyceni byssovými vlákny, které jsou vylučovány byssovými žlázami umístěnými ve spodní části slávek.
Popis
Mušle je hladká s jemnými soustřednými rýhami v linii růstu. Barva mušle je purpurová, modrá nebo někdy až hnědá. Může být dlouhá až 12 cm.
Použití
Po celém světě jsou běžně sbírány na jídlo z přírodních i s uměle vytvořených lokalit. Slávky jsou základem pro mnohá jídla s mořských plodů ve španělské, portugalské, francouzské, holandské, belgické a italské kuchyně. Jejich chuť je zvláštně kořenitá. Obsahují málo kalorií, minerální soli, železo, vitamíny A, B, C, D a bílkoviny. Podávají se bez i s lasturou. V Evropě se jich ročně spotřebuje přibližně 100 tisíc tun.
Predátoři
Slávky jedlé jsou kořistí hvězdic jako Asterias vulgaris. Malé slávky jsou také požírány plži Nucella lapillus.
Poddruhy
- M. e. abbreviatus
- M. e. aoteanus
- M. e. diegensis
- M. e. elegans
- M. e. modiolaeformis
- M. e. obesus
- M. e. planulatus
- M. e. platensis
- M. e. retusus
- M. e. spathulinus
- M. e. uncinnatus