Načítání obsahu, prosím počkejte
Koza domácí

Koza domácí

Latinský název:
Capra aegagrus hircus

Koza domácí (Capra aegagrus hircus) je poddruh domestikované kozy z kozy Capra aegagrus z Jihozápadní Asie a Východní Evropy. Je členem skupiny turovitých a je úzce spjat z ovcí; obě jsou v podčeledi kozy a ovce (Caprinae). Dnes existuje více než tři sta plemen koz, které žijí od vysokohorských oblastí až po pouště. Samice se nazývá koza, samec kozel. Vykastrovaný kozel se označuje slovem hňup, hňup je méně agresivní, maso hňupů má slabší specifický zápach. Mládě se nazývá kůzle. Samice v říji se prská - popsáno v lidové písni "Když se kozy prskaly, ocasama mrskaly" (zpívá se na melodii "Když jsem husy pásala, zimou jsem se třásala"). Gravidní samice se označuje pojmem březí nebo skotná. Samice, která porodila, se okotila. Potrat (událost) se nazývá zmetání. Potracený plod se nazývá zmetek. Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec. Tisíce let byly kozy chovány pro jejich mléko, maso, srst a kůži na velké části země. V minulém století si získaly oblíbenost i jako domácí mazlíčci.

Historie

Kozy byly domestikovány na indickém subkontinentu přibližně 9000 let př. n. l., a okolo 8000 let př. n. l. v pohoří Zagros na západě Íránu. Neolitičtí farmáři je chovali, protože tak snadno získávali primárně mléko a maso, ale také trus, který používali jako palivo, a kosti, srst a šlachy na oděvy, budovy a nástroje. Kozy domácí byly drženy ve stádech a putovaly po kopcích nebo jiných pastvinách s pasákem koz, což bylo často dítě nebo adolescent. Tato metoda se používá dodnes. Kozí kůže byla používána pro uchování vody a vína a na výrobu pergamenu.

Anatomie

Většina koz má dva rohy různých tvarů a velikostí v závislosti na plemeni. I když jsou rohy převážně samčí záležitostí, některá plemena koz mají rohaté i samice. Bezrohé kozy nejsou vzácností. Výjimečně mohou mít až osm rohů, ale jedná se o zděděnou genetickou vzácnost. Rohy se skládají s živé kosti obklopené keratinem a jinými proteiny a jsou používány na obranu, dominanci a teritorialitu. Koza domácí je přežvýkavec. Má čtyři žaludky; bachor, čepec, knihu a slez.


Zdroje:  Wikipedie