Načítání obsahu, prosím počkejte

Psi se mohou pokochat antikou. Řecko jim zrušilo zákaz vstupu do památek

29. 4. 2023 – 9:14
0
Psi se mohou pokochat antikou. Řecko jim zrušilo zákaz vstupu do památek Řecko zrušilo zákaz vstupu psů na antické památky. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kočky a psi v Řecku budou brzy moci se svými páníčky do archeologických památek, s výjimkou například Akropole v Aténách či lokality Knóssos na Krétě. Dosud mohou v Řecku do archeologických parků jen vodicí psi. 

„Toto rozhodnutí je prvním, ale velmi důležitým krokem ke sladění přístupu k památkám se standardy jiných evropských zemí, v nichž už taková pravidla pro vstup domácích mazlíčků platí,“ uvedla řecká ministryně kultury Lina Mendoniová. Ministryně nicméně podle AP neuvedla, kdy opatření v Řecku začne platit. Půjde zatím o pilotní projekt, o němž tento týden rozhodla řecká ústřední archeologická rada.

Nová pravidla se budou týkat velké části archeologických parků s výjimkou těch, kam chodí najednou velké množství lidí, či těch, kde jsou například na zemi mozaiky. Zvířata budou ale muset být na vodítku ne delším než jeden meter nebo v tašce. Jejich majitelé budou muset také u vstupu ukázat potvrzení o zdraví svého mazlíčka a sáčky připravené na odklizení jeho výkalů. Velcí psi budou muset mít náhubek. Ti, kteří přijdou se svými zvířaty na prohlídku archeologické památky, ale nesplní daná pravidla, budou moci nechat zvíře u vchodu, kde budou za tímto účelem instalovány klece.

Staří Řekové zakazovali vstup zvířatům

Proti vstupu psů do archeologických parků je například bývalý profesor antické historie na univerzitě v Aténách Panajotis Valavanis. „Nejen proto, že se zvířata mohou v parcích vyprazdňovat s jasným nepříjemným dopadem na památky a lidi, ale především proto, že by rušila klid nutný pro smysluplný kontakt s památkami,“ uvedl Valavanis. Poukázal na to, že staří Řekové také většinou zakazovali vstup zvířatům do svatyň.

Odlišný názor má podle deníku Kathimerini ředitelka odboru pro starověké památky v regionu Imathia na severu Řecka Angeliki Kottaridisová. Podle ní je plošný zákaz příliš přísný. „Podle současné legislativy je majitel vždy odpovědný za chování svého domácího zvířete, a to samozřejmě platí i v archeologických parcích,“ uvedla. Podle ní je ve světě vstup domácích mazlíčků do archeologických parků často povolen. „Navštívila jsem nedávno řadu historických míst v Turecku a všude mě vítali dobře vychovaní a zcela ochočení psi a kočky,“ uvedla.

Nedávno úplný zákaz vstupu psů uvolnil římský archeologický park v okolí Kolosea, kam mohou nově do otevřených prostor malí psi do deseti kilogramů. Po dobu návštěvy ale musí být v přepravní tašce. Do archeologického areálu v Pompejích mohou mazlíčci malých rozměrů, jsou-li na vodítku.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články